Enerģijas batoniņi un riteņbraukšana: uzlabo savu sniegumu ar atbilstošu uztura plānu

Neatkarīgi no tā, vai esi iesācējs vai pieredzējis riteņbraucējs, riteņbraukšana ir īpaši prasīgs sporta veids, kas slodzes laikā prasa daudz enerģijas. Ja vēlies sasniegt savu labāko sniegumu, atbilstošs ikdienas uzturs un uzkodas, piemēram, sporta enerģijas batoniņi sacensību laikā, ir ļoti svarīgi, lai nodrošinātu nepieciešamo enerģiju. Kad tos vajadzētu ēst? Kā tos lietot, lai maksimāli izmantotu to priekšrocības? Lasi zemāk.

Kādas ir sportistu īpašās uztura vajadzības?

Riteņbraukšana ir daudzpusīgs sporta veids, kurā iesaistīti visi ķermeņa muskuļi. Tāpēc tiek patērēts daudz enerģijas, jo īpaši, ja slodze ir gara. Rezultātā tam ir nepieciešamas ļoti augstas kaloriju prasības, lai ķermenis pilnvērtīgi funkcionētu un nodrošinātu vislabāko veiktspēju. Ņemsim, piemēram, 1,80 m garu vīrieti, kurš sver 75 kg un ir 35 gadus vecs. Ja šis cilvēks ir mazkustīgs, viņa ikdienas kaloriju vajadzības ir aptuveni 2388 kcal (saskaņā ar Black et al. vielmaiņas formulu). Savukārt, ja šis vīrietis brauc ar riteni 3 stundas nedēļā, viņam dienā vajag 3161 kcal. Diezgan liela atšķirība starp mazkustīgu un sportisku cilvēku!

Slodzes laikā tu ātri sadedzini kalorijas, tāpēc tavam ķermenim ir nepieciešama pastāvīga enerģijas un makroelementu piegāde neatkarīgi no tā, vai tie ir ogļhidrāti, olbaltumvielas vai tauki:

  • Ogļhidrāti ir galvenā degviela, lai tu varētu turpināt. Riteņbraukšanas sacensībās tiem ir jābūt ātram enerģijas avotam, lai uzturētu labu izturības līmeni.
  • Olbaltumvielām ir izšķiroša nozīme muskuļu atjaunošanā un atjaunošanā pēc treniņa;
  • Lipīdi palīdz uzturēt enerģijas līmeni ilgtermiņā, kā arī nodrošina “degvielu” slodzes laikā pēc pirmās nepārtrauktas slodzes stundas.

Tāpēc uzturs ir būtisks, ja brauciens ar riteni ilgst vairāk nekā 1h 30min, lai organismu apgādātu ar barības vielām. Tāpat kā pārtika, ir svarīgi arī uzturēt labu ūdens un elektrolītu uzņemšanu, lai izvairītos no dehidratācijas.

Enerģijas batoniņi: ērts uzturs riteņbraucējiem

Kādas ir enerģijas batoniņu priekšrocības riteņbraukšanas sacensību laikā?

Enerģijas batoniņi var būt palīgs riteņbraukšanas sacensību laikā:

  • Tie nodrošina ogļhidrātus, kā arī olbaltumvielas un taukus, lai uzturētu enerģijas līmeni un cīnītos ar izsalkumu;
  • Tie veicina mikroelementu (vitamīnu un minerālvielu) uzņemšanu, padarot tos par lielisku papildinājumu izotoniskajiem dzērieniem;
  • Tie ir praktiski līdzņemšanai: kompakti, ērti ieliekam somā vai krekla kabatā ilgākiem braucieniem;
  • Tiem ir viegli kontrolēt porcijas, jo uz iepakojuma ir norādīta visa uzturvērtības informācija, piemēram, enerģijas, ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu daudzums;
  • Tie ļauj dažādot pārtikas avotus un ierobežot nogurumu ilgstošu braucienu laikā.

Kā izvēlēties labākos enerģijas batoniņus?

Tirgū ir pieejams milzīgs enerģijas batoniņu klāsts, kas atšķiras pēc sastāvdaļām un kvalitātes.

Lai izdarītu labāko izvēli, vispirms aplūko etiķeti. Sastāvdaļu saraksts un uzturvielu sastāvs ir sākotnējais produkta kvalitātes rādītājs: ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu saturam ir jābūt pietiekamam, lai apmierinātu tavas individuālās vajadzības, lai ātri nodrošinātu enerģiju, un tas ir jāpielāgo jūsu sportiskajai aktivitātei. Ideālā gadījumā sporta enerģijas batoniņam vajadzētu saturēt līdz 70% ogļhidrātu, aptuveni 10% tauku un mazāk nekā 10% olbaltumvielu.

Papildus ir iespējams uzņemt arī mikroelementus, piemēram:

  • B grupas vitamīni – nepieciešami enerģijas metabolismam;
  • A, E un C vitamīni – piemīt antioksidanta īpašības;
  • D vitamīns – ir būtiska nozīme imunitātē, kalcija uzsūkšanās procesā un kaulu veselībā.

Izvēlies garšu un tekstūru, kas tev patīk! Tam jābūt mīkstas struktūras, lai būtu vieglāk ēst brauciena laikā

Ja iespējams, izvēlies uzticamu zīmolu ar ilgu sporta uztura vēsturi. Tu varēsi atrast daudz atsauksmju par produktu, lai gūtu priekšstatu par tā kvalitāti un popularitāti.

Mēs piedāvājam uzticamā ISOSTAR zīmola batoniņus, kas palīdzēs uzņemt enerģiju, kā arī vitamīnus un minerālvielas, nepārslogojot organismu. Izvēlies kādu no pupulārās Energy sērijas batoniniņiem, kas pieejami 5 garšās, Cereal Max batoniņus ilgstošām slodzēm vai Pulse sērijas batoniņus ar guarānu.

Kad esi iegādājies enerģijas batoniņus, pārbaudi tos treniņa laikā un pirms jebkura nozīmīga brauciena, lai pārliecinātos, ka tie ir piemēroti garšas, tekstūras, efektivitātes un gremošanas panesamības ziņā.

Kā iekļaut enerģijas batoniņus savā uztura plānā?

Ir svarīgi tas, kā iekļaujam enerģijas batoniņus savā uztura plānā. Patērējamo batoniņu daudzums ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, slodzes ilguma, personīgās tolerances, svara un braucienu intensitātes. Kopumā mēs iesakām censties apēst vienu līdz divus enerģijas batoniņus intensīvas slodzes stundā.

Atkarībā no uztura vajadzībām tu visdrīzāk neēdīsi vienus un tos pašus batoniņus. Slodzes laikā dod priekšroku ogļhidrātiem bagātiem batoniņiem, lai ātri papildinātu enerģijas krājumus un aizkavētu nogurumu. Lai palīdzēt muskuļiem atjaunoties pēc treniņa, vislabāk ir izvēlēties proteīna batoniņu. Izvēlies kādu no Isostar proteīna sērijas batoniņiem!

Runājot par to, kad ēst batoniņu, ir jādomā stratēģiski. Batoniņš jāēd svarīgos laikos, kad, visticamāk, tērēsi daudz enerģijas: pirms grūtiem kāpumiem, plānoto pārtraukumu laikā vai tiklīdz jūtaties noguris.

Un neaizmirsti par hidratāciju! Dzer daudz ūdens vai izotonisko dzērienu, lai saglabātu labu hidratāciju un atvieglotu batoniņu sagremošanu un uzsūkšanos.

Enerģijas batoniņi labākai riteņbraukšanas veiktspējai

Enerģijas batoniņi ir riteņbraucēja sabiedrotie sacensību laikā. Ilgstoši piepūloties, enerģijai ir tendence samazināties, un rezerves var ātri izsīkt – tev ir “jāuzpildās”!. Pateicoties ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu saturam, batoniņi labs risinājums noguruma pārvarēšanai.

Bet, protams, uzturs nevar sastāvēt tikai no enerģijas batoniņiem. Ikdienas uzturam jābūt daudzveidīgam un sabalansētam, ja vēlies saglabāt veselību, nodrošināt labus riteņbraukšanas rādītājus un veiktspēju visa gada garumā un ierobežot traumas.